MS SR pripúšťa zapojenie externistov do výberu generálneho prokurátora

18.12.2012 Bratislava

Bratislava 18. decembra (TASR) - Bolo by vhodné, aby bola prokurátorská samospráva posilnená o členov z externého prostredia a takto zreformovanú samosprávu by bolo následne možné zapojiť do procesu výberu nominantov na kandidáta na generálneho prokurátora. Vyplýva to zo Správy o základných otázkach justície, ktorú na úvod 14. rokovacieho dňa 11. schôdze parlamentu predstavil minister spravodlivosti Tomáš Borec (nominant Smeru-SD).

Na margo nízkej dôveryhodnosti prokuratúry, ktorá má podľa ministra vplyv na dôveryhodnosť súdnictva, Borec uviedol, že ide o dôsledok spolitizovanej voľby kandidáta na generálneho prokurátora a opakovaných pokusov o politické ovládnutie prokuratúry. "Vláda rešpektuje postavenie prokuratúry ako samostatnej sústavy štátnych orgánov. V záujme zvýšenia dôveryhodnosti prokuratúry však bude potrebné modernizovať prokurátorskú samosprávu a vhodne ju prepojiť so systémom verejnej kontroly," avizuje minister.

Nezanedbateľná časť objektívnych problémov justície je podľa správy dôsledkom nevhodných justičných experimentov a politického zasahovania do systému súdnictva z minulých období. V 15-stranovom dokumente sa tiež uvádza, že osobitné škody spôsobuje najmä presadzovanie tzv. mediálnej justície, keď politici vytvárajú tlak na rozhodovanie v konkrétnych kauzách, ako aj pokusy rozdeliť sudcov na "koaličných" a "opozičných". Podľa Boreca preto vláda pristúpila k stratégii dôsledného odpolitizovania súdnictva.

Minister uznáva, že dôveryhodnosť súdov je pravidelne naštrbovaná aj procesnými chybami v trestnom konaní, ktoré osobitne v prípade rozhodovania o väzbe neraz vedú k ťažko obhájiteľným výsledkom. Časť problému je podľa neho spôsobená pochybeniami sudcov, časť súvisí s komplikovanosťou a nejednoznačnosťou Trestného poriadku. "Je možné skonštatovať, že väčšiu časť prípadov súdy rozhodujú v relatívne štandardnej kvalite... Na druhej strane pochybenia, ktoré boli u sudcov objektívne zistené, mali za dôsledok podanie návrhu na disciplinárne konanie voči konkrétnym sudcom," tvrdí Borec a dopĺňa, že praktické skúsenosti poukazujú na nedokonalý systém vzdelávania sudcov, ktorého následkom je protichodnosť a nejednoznačnosť niektorých súdnych rozhodnutí.

Borec z obdobia vlády Ivety Radičovej ocenil kroky najmä v oblasti povinného zverejňovania súdnych rozhodnutí, ktoré podľa neho prispievajú k vyššej transparentnosti súdneho konania. "Napriek určitým pozitívnym tendenciám však treba konštatovať, že hlavnými problémami justície ostáva nízka vymožiteľnosť práva, s ňou úzko súvisiaci problém prieťahov v súdnych konaniach, respektíve vysoký počet reštančných vecí a z toho prameniaca nízka dôveryhodnosť súdov," uviedol.

Za výrazný problém súdnictva považuje Borec aj dĺžku súdneho konania, hoci dochádza k jej postupnému skracovaniu. Problémom pri plynulom vybavovaní súdnej agendy je tiež zvyšujúci sa nápad vecí a nedostatočné obsadenie súdu. "Prieťahy v súdnom konaní sú jedným zo zásadných faktorov, ktoré ovplyvňujú vnímanie slovenskej justície verejnosťou," upozorňuje. Rezort spravodlivosti sa chce preto cielenými úpravami v oblasti trestnej politiky usilovať o to, aby bolo možné účinne a rýchlo postihovať trestné činy, aby sa zvyšovala autorita súdov a obmedzovali sa obštrukcie zo strany obvinených.

Dnes o 11. hodine bude snemovňa hlasovať o množstve prerokovaných bodov. Medzi nimi je aj širokodiskutovaná novela zákona o obnoviteľných zdrojoch energie, ktorá sa prerokúva v skrátenom legislatívnom konaní. Debata o tejto právnej norme by mala nasledovať popoludní. Ak vládny Smer-SD novelu, ktorá je podľa opozície šitá na mieru finančnej skupine Penta, cez obedňajšiu prestávku na rokovaní vo výboroch neupraví, opozícia avizuje ostré vystúpenia v pléne. V prípade schválenia právnej normy v súčasnom znení nevylučuje ani podanie návrhu na odvolanie predsedu vlády Roberta Fica (Smer-SD).
 

Vyberte región